Skip to Content
📄 2023-07 Jeugdwet 2015 versie 1-7-2023

2023 Jeugdwet 2015 versie 1-7-2023



Jeugdwet versie 1-7-2023


Beknopte Samenvatting van de Jeugdwet

Essentie van de jeugdwet

De Jeugdwet legt de basis voor de verantwoordelijkheid van gemeenten in Nederland met betrekking tot jeugdzorg. De kernpunten van de inleiding bij de wet zijn:

  1. Verantwoordelijkheid van Gemeenten: De wet stelt dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van, en het bieden van ondersteuning, hulp en zorg bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen. Dit omvat ook de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering.
  2. Doelstellingen: De belangrijkste doelstellingen zijn het verbeteren van de samenwerking tussen hulpverleners rondom gezinnen, het bieden van vroegtijdige ondersteuning bij problemen, het leveren van hulp op maat, en het creëren van meer ruimte voor professionals in de jeugdzorg.
  3. Demedicaliseren, Ontzorgen en Normaliseren: De wet beoogt de jeugdsector minder medisch en zorgafhankelijk te maken, en streeft naar een normalisering waarbij de nadruk ligt op de eigen kracht en verantwoordelijkheid van gezinnen.
  4. Uitgangspunt: Het uitgangspunt van de wet is dat de primaire verantwoordelijkheid voor het gezond en veilig opgroeien van jeugdigen bij de ouders en de jeugdige zelf ligt.

Deze inleiding zet de toon voor de verdere bepalingen van de Jeugdwet, waarbij de nadruk ligt op de lokale, gemeenschapsgerichte aanpak van jeugdzorg, met de bedoeling om zorg dichter bij het kind en het gezin te brengen en meer maatwerk te leveren.

Samenvatting van de Jeugdwet met Correcte Hoofdstukverwijzingen

Algemene Bepalingen (Hoofdstuk 1)

  • Definities en Toepassingsgebied: Dit hoofdstuk definieert belangrijke termen en stelt het toepassingsgebied van de wet vast, gericht op jeugdhulp en de betrokken doelgroepen.

Gemeentelijke Verantwoordelijkheden (Hoofdstuk 2)

  • Organisatie van Jeugdhulp: Legt de verantwoordelijkheid bij gemeenten voor het aanbieden van toegankelijke en kwalitatieve jeugdhulp.
  • Preventie en Vroegsignalering: Benadrukt het belang van preventieve acties en vroege interventie in jeugdhulp.
  • Samenwerkingsverplichtingen: Vereist samenwerking tussen gemeenten en andere partijen zoals scholen en zorginstellingen.

Kwaliteitseisen en Toezicht (Hoofdstuk 3)

  • Kwaliteitsstandaarden: Stelt normen voor de kwaliteit van jeugdhulp en professionaliteit van hulpverleners.
  • Toezicht: Reguleert het toezicht op jeugdhulpaanbieders, inclusief inspecties.
  • Meldplicht: Verplicht jeugdhulpaanbieders om ernstige situaties te melden.

Rechten van Jeugdigen en Ouders (Hoofdstuk 4)

  • Inspraak en Participatie: Waarborgt betrokkenheid van jeugdigen en ouders bij besluitvorming.
  • Informatierecht: Zorgt ervoor dat jeugdigen en ouders volledige informatie krijgen.
  • Klachtrecht: Biedt een mechanisme voor het indienen van klachten over jeugdhulp.

Financiële Bepalingen (Hoofdstuk 5)

  • Persoonsgebonden Budget (PGB): Bepaalt voorwaarden voor het gebruik van PGB's.
  • Financiering en Bekostiging: Beschrijft hoe jeugdhulp wordt gefinancierd en bekostigd door gemeenten.

Overgangs- en Slotbepalingen (Hoofdstuk 12)

  • Overgangsrecht: Regelt de overgang van oude naar nieuwe regelgeving.
  • Inwerkingtreding: Geeft de inwerkingtreding van verschillende delen van de wet aan.
  • Aanhaling: Formele benaming van de wet als 'Jeugdwet'.

Conclusie

Deze samenvatting biedt een overzicht van de Jeugdwet, gericht op de verantwoordelijkheden van gemeenten, kwaliteit en toezicht in jeugdhulp, en de rechten van jeugdigen en ouders. Het is cruciaal voor uw ondernemingen in de jeugdhulpsector om deze elementen te begrijpen en toe te passen.


Inleiding bij de wet

Geraadpleegd op 06-12-2023.
Geldend van 01-07-2023 t/m heden

Wet van 1 maart 2014 inzake regels over de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor preventie, ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen (Jeugdwet)

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van, de ondersteuning, hulp en zorg bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen, de uitvoering van de kinderbeschermingsmaatregelen en de jeugdreclassering bij de gemeente te beleggen, om te komen tot betere samenwerking van hulpverleners rond gezinnen, eerdere ondersteuning bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen, hulp op maat en meer ruimte voor professionals en tot het demedicaliseren, ontzorgen en normaliseren van de jeugdsector, waarbij het uitgangspunt is dat de verantwoordelijkheid voor het gezond en veilig opgroeien van jeugdigen allereerst bij de ouders en de jeugdige zelf ligt;

Zo is het, dat Wij, de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

Link naar de wetteksten




Terug naar inhoudsopgave kennisbase