Skip to Content
📄 2024 AD over Veenendaal

2024 AD over Veenendaal


Een kleine half miljoen kinderen kregen vorig jaar jeugdzorg. Â© Rob Voss

Aantal kinderen in Veenendaal in de jeugdzorg lager dan twee jaar geleden

Eén op de negen kinderen in Veenendaal kreeg het afgelopen jaar jeugdzorg. Dat zijn 2035 kinderen tot en met 22 jaar, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag naar buiten brengt.

Martijn Klerks 30-04-24, 00:01

Het aandeel kinderen in de jeugdzorg ligt daarmee lager dan twee jaar geleden: van 14,5 procent in 2021 is het gedaald naar 10,6 procent.

In dezelfde periode daalde het aantal kinderen in Veenendaal met jeugdhulp van 14,3 naar 10,4 procent, oftewel 1990 jongeren tussen de 0 en 23 jaar. Daaronder valt alle zorg aan kinderen en hun ouders bij psychische, psychosociale en gedragsproblemen, bij verstandelijke beperkingen bij jongeren en bij opvoedingsproblemen bij de ouders.

Van alle kinderen onder de 18 jaar in Veenendaal hadden er 125 te maken met jeugdbescherming, dat betekent dat ze onder toezicht zijn gesteld of dat er een voogdijmaatregel is genomen. Verder kwamen tien jongeren tussen de 12 en de 23 jaar in aanraking met de jeugdreclassering.

Landelijk kregen een kleine half miljoen jongeren afgelopen jaar jeugdzorg, 2,2 procent meer dan twee jaar geleden. Die toename komt vooral op het conto van meiden tussen de twaalf en achttien jaar, blijkt uit de CBS-cijfers: dat waren er tienduizend meer dan in 2021. Het aantal jongeren dat onder de jeugdbescherming valt is juist afgenomen. Er waren ook minder jongeren die in aanraking komen met de jeugdreclassering dan in 2021, maar hun aantal is van 2022 op 2023 wél gestegen.

Gemeenten met elkaar vergelijken op het vlak van jeugdzorg is niet altijd even eerlijk, door de soms grote verschillen in de hoeveelheid en het aanbod aan jeugdzorg per gemeente. Daarbij hangt een hoop af van zaken als inkomen en thuissituatie — wat overigens niet wil zeggen, benadrukt het CBS, dat het een kwestie is van oorzaak en gevolg.

Zo hebben relatief veel jongeren die in het kader van jeugdhulp niet (altijd) meer thuis slapen gescheiden ouders, en komt jeugdhulp ook vaker voor bij gezinnen met lage inkomens. Hetzelfde geldt voor jeugdbescherming: wie daarmee in aanraking komt, heeft vaker gescheiden ouders, en komt vaker uit een arm gezin. Ook grijpt de jeugdbescherming relatief vaak in bij jongeren met wortels in het Nederlands-Caribisch gebied of Suriname.

Intussen hangt gemeenten een bezuiniging van een half miljard boven het hoofd. Zelfs demissionair staatssecretaris Van Ooijen (Jeugdzorg) noemt die 'onverantwoord', maar de formerende partijen wilden er begin februari geen streep doorheen zetten. De sector wordt geplaagd door personeelstekorten en wachtlijsten. Zo zijn er landelijk bijna 1500 kinderen zonder vaste jeugdbeschermer. Het personeelstekort in de jeugdzorg loopt volgens onderzoeksbureau ABF op van een kleine duizend nu naar meer dan drieduizend over tien jaar.


© 2024 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden