Adaptief bestuur
In opdracht van Binnenlandse zaken is door 11 hoogleraren en experts een Essays geschreven op adaptiviteit en openbaar bestuur. De kernelementen om tot bestuursvormen te komen die passen bij onze nieuwe meer complexe en snellere wereld zijn:
- Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: Adaptief bestuur vereist de capaciteit om flexibel te zijn en zich snel aan te passen aan veranderende omstandigheden en uitdagingen.
- Transparantie en gelijke verdeling van middelen: In netwerken is het cruciaal om transparantie en een gelijke verdeling van middelen, tijd en informatie te waarborgen om effectief te kunnen leren en anticiperen.
- Faciliterend leiderschap: Leiders in adaptieve netwerken moeten in staat zijn om vertrouwen op te bouwen, commitment aan gedeelde doelen te stimuleren en een omgeving te creëren waarin innovatie en leren worden aangemoedigd.
- Variëteit aan actoren: Het verbreden van netwerken naar een grotere variëteit aan actoren kan bijdragen aan meer diversiteit in kennis en creativiteit, wat de adaptiviteit van het bestuur ten goede komt 62.
- Balans tussen formele sturingsprocessen en autonome netwerken: Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen formele sturingsprocessen en autonome lerende netwerken om adaptiviteit te bevorderen en effectieve governance te waarborgen.
Door deze kernelementen te integreren in het bestuurlijke proces, kan een organisatie of overheid beter omgaan met veranderingen, uitdagingen en onzekerheden, en zo effectiever reageren op complexe vraagstukken in een (snelle) dynamische omgeving.
https://www.kennisopenbaarbestuur.nl/documenten/rapporten/2018/02/08/adaptief-bestuur