2020 NJI Wat werkt in hulp aan gezinnen met een complexe meervoudige hulpvraag
Het rapport is uitgebracht door het NJI in 2020 en is geschreven door Mariska Zoon, Karen van Rooijen en Tijne Berg-Le Clercq.
Bron: Wat-werkt-in-hulp-aan-gezinnen-met-meervoudige-en-complexe-problemen.pdf (nji.nl)
Het rapport "Wat werkt in hulp aan gezinnen met meervoudige en complexe problemen" biedt inzicht in de werkzame factoren en effectiviteit van interventies bij het ondersteunen van gezinnen met complexe problemen.
Uit de literatuur blijkt dat langdurige ondersteuning met wisselende intensiteit in de leefomgeving van het gezin het beste werkt bij gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Het is belangrijk dat de hulpverlener het gezin serieus neemt, geduld en inlevingsvermogen toont, hoop en vertrouwen uitstraalt en transparant en duidelijk is over de samenwerking. Daarnaast is het van belang om in te spelen op de krachten en mogelijkheden van het gezin en regelmatig contact te hebben met eventuele andere hulpverleners in het gezin.
Er zijn verschillende interventies beschikbaar voor gezinnen met meervoudige problemen, waaronder Multisysteemtherapie, Intensieve Orthopedagogische Gezinsbegeleiding, Parent Management Training Oregon en Functionele Familie Therapie. Uit onderzoek blijkt echter dat de opzet van veel studies niet sterk is en de bewijskracht daardoor zwak.
Het is belangrijk om te benadrukken dat de problematiek van gezinnen met meervoudige en complexe problemen bij afsluiting van interventies vaak wel verminderd, maar nog niet verdwenen is. Het bieden van professionele ondersteuning na afsluiting van een interventie is daarom van groot belang.
Inhoudsopgave
1 Werkzame factoren
1.1 De rol van de hulpverlener
1.2 Interactie tussen hulpverlener en gezin
1.3 Het hulpaanbod
1.4 De beste aanpak voor verschillende soorten gezinnen
2 Effectiviteit van interventies
3 Interventies in Nederland
4 Conclusie
5 Literatuur