Skip to Content
📄 2023 Hervormingsagenda Jeugd

Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028

 


Hervormingsagenda Jeugd - Concept | Publicatie | voor Jeugd & Gezin (voordejeugdenhetgezin.nl)

Het document: 

20230517+-+Hervormingsagenda+Jeugd+-+concept.pdf
pdf


De definitieve versie:  Hervormingsagenda Jeugd 2023 - 2028 | Publicatie | voor Jeugd & Gezin (voordejeugdenhetgezin.nl)

230725 Hervormingsagenda+Jeugd+2023+-+2028.pdf
pdf


Samenvatting van elk hoofdstuk:

  1. Hervorming van de jeugdzorg & het stelsel
    • Inleiding: De jeugd heeft de toekomst en het is belangrijk dat ze een goede start krijgen. Er zijn echter uitdagingen, zoals de toename van het aantal jongeren dat gebruik maakt van jeugdzorg en de stijgende kosten van de jeugdzorg. Er is een noodzaak om de jeugdzorg te hervormen en te verbeteren (pagina 4).
    • Wenkend perspectief voor jeugdigen en gezinnen: De visie voor de toekomstige jeugdzorg is gericht op het bieden van passende jeugdhulp voor de meest kwetsbare jeugdigen en gezinnen. Het is belangrijk dat deze visie past bij de beschikbare middelen en het organisatorisch vermogen van de sector (pagina 8-10).
  2. Hervormingsagenda: wat gaan we doen?
    • Reikwijdte: jeugdhulpplicht voor de meest kwetsbare jeugdigen en gezinnen: Jeugdhulp moet beschikbaar zijn voor jeugdigen en gezinnen in de meest kwetsbare situaties. Er is een behoefte aan een gerichte aanpak om ervoor te zorgen dat deze groep passende jeugdhulp ontvangt (pagina 17).
    • Jeugdhulp steviger verbinden aan aanpalende domeinen zoals het onderwijs, volwassenen-ggz en bestaanszekerheid: Er is een behoefte aan een meer integrale aanpak voor complexe problematiek, die stevige verbindingen vereist tussen jeugdhulp en andere domeinen zoals onderwijs en volwassenenzorg (pagina 22).
    • Stevige lokale teams en toegang: Er is een behoefte aan sterke lokale teams die een brede analyse kunnen uitvoeren om te beoordelen wat een gezin of kind nodig heeft en waar hulp kan worden geboden (pagina 28).
    • Terugdringen residentiële jeugdhulp: zo thuis mogelijk: Er is een streven om residentiële jeugdhulp terug te dringen en zorg zo veel mogelijk in de thuisomgeving te bieden (pagina 33).
    • Kwaliteitsverbetering en blijvend leren: Er is een behoefte aan continue verbetering van de kwaliteit van de zorg en een cultuur van voortdurend leren (pagina 36).
    • Verbeteren van de organisatie en inkoop van specialistische jeugdzorg: Er is een behoefte aan verbetering van de organisatie en inkoop van specialistische jeugdzorg om te zorgen voor passende en beschikbare zorg voor de meest kwetsbare kinderen (pagina 39).
    • Eenvoudigere uitvoering en inkoop, minder administratieve lasten en aanpak negatieve effecten marktwerking: Er is een behoefte aan eenvoudigere uitvoering en inkoop, minder administratieve lasten en aanpak van de negatieve effecten van marktwerking (pagina 44).
    • Verbeteren inzicht in het functioneren van het jeugdstelsel met data en monitoring: Er is een behoefte aan beter inzicht in het functioneren van het jeugdstelsel door middel van data en monitoring (pagina 50).
  3. Financiële afspraken Hervormingsagenda: Dit hoofdstuk en de bijbehorende bijlagen bevatten de financiële afspraken die het Rijk en gemeenten hebben gemaakt over de Hervormingsagenda. Deze afspraken vormen het financiële kader van de Hervormingsagenda. Het uitgangspunt is dat de financieringssystematiek ondersteunend is aan de inhoudelijke beweging van de Hervormingsagenda die Rijk en gemeenten gezamenlijk beogen. De maatregelen in de agenda zijn zo goed mogelijk kwantitatief gevalideerd. Voor een deel van de maatregelen is er overeenstemming over de mogelijke haalbaarheid, voor andere maatregelen is de raming van een aantal voornemens en maatregelen met meer onzekerheden omgeven met betrekking tot de opbrengst en uitharding daarvan (pagina 53-55, 74).
  4. Governance en implementatie: Dit hoofdstuk gaat over de strategie voor verandering, de belangrijke rol van jeugdigen, hun gezin en naasten, de implementatielijnen van de Hervormingsagenda, en de governance (pagina 57-68). De implementatie van de Hervormingsagenda vereist structurele aanpassingen in het stelsel en diepgaande veranderingen in de praktijk, evenals in de relatie tot andere domeinen zoals onderwijs, volwassenenzorg en bestaanszekerheid. De implementatie kan alleen slagen als alle partijen samenwerken aan een gemeenschappelijke opgave en hun verantwoordelijkheid hierin nemen. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor jeugdigen, het gezin en naasten. Voor hen moet het merkbaar beter worden. Jongeren moeten sneller de juiste zorg op de juiste plek ontvangen. De governancestructuur moet recht doen aan het gedecentraliseerde stelsel en lokale en (boven)regionale partijen in hun kracht zetten om te zorgen voor merkbaar betere jeugdhulp voor jeugdigen, ouders en naasten (pagina 57-58, 60-61, 64, 66-67).


Matrix met de kernlijnen, uitdagingen en acties van de Hervormingsagenda:

KernlijnenUitdagingenKern van de acties
2.1. Reikwijdte: jeugdhulpplicht voor de meest kwetsbare jeugdigen en gezinnenHet waarborgen van de rechten en het welzijn van de meest kwetsbare jeugdigen en gezinnenHet ontwikkelen van een wettelijke basis voor de jeugdhulpplicht, het versterken van de positie van de jeugdige en het gezin in de jeugdhulp, en het verbeteren van de toegankelijkheid van de jeugdhulp (pagina 21-22)
2.2 Jeugdhulp steviger verbinden aan aanpalende domeinen zoals het onderwijs, volwassenen-ggz en bestaanszekerheidHet versterken van de verbinding tussen jeugdhulp en andere relevante domeinenHet ontwikkelen van een integrale aanpak, het verbeteren van de samenwerking tussen verschillende partijen, en het versterken van de positie van de jeugdige en het gezin in de jeugdhulp (pagina 26-27)
2.3 Stevige lokale teams en toegangHet versterken van lokale teams en het verbeteren van de toegang tot jeugdhulpHet ontwikkelen van een sterke basis in de wijk, het verbeteren van de toegang tot jeugdhulp, en het versterken van de positie van de jeugdige en het gezin in de jeugdhulp (pagina 31-32)
2.4 Terugdringen residentiële jeugdhulp: zo thuis mogelijkHet verminderen van het gebruik van residentiële jeugdhulpHet ontwikkelen van een aanpak om het gebruik van residentiële jeugdhulp te verminderen, het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdhulp, en het versterken van de positie van de jeugdige en het gezin in de jeugdhulp (pagina 36-37)
2.5 Kwaliteitsverbetering en blijvend lerenHet verbeteren van de kwaliteit van de jeugdhulp en het bevorderen van continu lerenHet ontwikkelen van een kwaliteitskader voor jeugdhulp, het bevorderen van continu leren en verbeteren, en het versterken van de positie van de jeugdige en het gezin in de jeugdhulp (pagina 40-41)
2.6 Verbeteren regionale samenwerking en landelijke contractering specialistische zorgHet verbeteren van de regionale samenwerking en de landelijke contractering van specialistische zorgHet ontwikkelen van een aanpak om de regionale samenwerking en de landelijke contractering van specialistische zorg te verbeteren, en het versterken van de positie van de jeugdige en het gezin in de jeugdhulp (pagina 42-43)
2.7 Eenvoudiger uitvoering en inkoop, minder administratieve lasten en aanpak negatieve effecten marktwerkingHet vereenvoudigen van de uitvoering en inkoop van jeugdhulp, het verminderen van administratieve lasten, en het aanpakken van negatieve effecten van marktwerkingHet ontwikkelen van een aanpak om de uitvoering en inkoop van jeugdhulp te vereenvoudigen, het verminderen van administratieve lasten, en het aanpakken van negatieve effecten van marktwerking (pagina 44-49)
2.8 Verbeteren inzicht in het functioneren van het jeugdstelsel met data en monitoringHet verbeteren van het inzicht in het functioneren van het jeugdstelsel met behulp van data en monitoringHet ontwikkelen van een aanpak om het inzicht in het functioneren van het jeugdstelsel te verbeteren, het gebruik van data en monitoring te bevorderen, en het versterken van de positie van de jeugdige en het gezin in de jeugdhulp (pagina 50-52)


Terug naar inhoudsopgave kennisbase